Portfolio

fredag, juni 14, 2013

Highly sensitive person?

Igår läste jag en artikel om HSP, highly sensitive person. (Detta är alltså INTE en diagnos, utan ett karaktärsdrag). Jag har alltid vetat att jag är väldigt känslig och upplever ALLT väldigt starkt och mycket.
Så länge som jag minns. Men ändå kom det lite som en överraskning att jag kände igen mig i så många punkter.

Så nu har jag såklart surfat och sökt info om detta och tydligen ska 20% av alla människor (och djur) ha denna typ av karaktärsdrag.

mabra.com  skriver följande om HSP: (jag förkortade det)

Får du en klump i magen som sitter kvar i dagar när du har sagt ifrån till en kollega? Märker du bums när någon blir sårad av en kommentar medan andra bara pratar vidare? Då kanske du tillhör de 20 procenten som är ”högkänsliga”, ”highly sensitive persons” eller HSP på engelska.
– Det är ingen diagnos utan ett karaktärsdrag. Vissa föds med ett känsligare nervsystem, tar in fler intryck och tänker mer över dem än andra, säger Ilse Sand, dansk psykoterapeut.
– Högkänsliga har inget skyddande filter. Allt de upplever går rakt in. De har ofta låg självkänsla och höga krav på sig själva. I dag då stresstålighet och flexibilitet är nyckelord på arbetsmarknaden är det svårt att vara HSP.
En högkänslig person har ett djup och en närvaro som andra kan sakna. Hon kan njuta till fullo av ensamhet, men kan även vara social. Studier visar att drygt en tredjedel av de högkänsliga är utåtriktade, men upplever kallprat som frustrerande. En HSP-person får ofta god kontakt med andra, men orkar inte umgås lika länge som andra.
– En högkänslig skapar djupare kontakt på två timmar än andra kan göra på en hel kväll, säger Ilse Sand.
Den amerikanska psykologen och forskaren Elaine Aron introducerade begreppet HSP och har forskat i ämnet sedan 1991. Hon har även skrivit bästsäljaren The Highly Sensitive Person. Hennes studier visar att högkänslighet är medfödd.
– Tidigare kallades dessa människor blyga och hämmade. Begreppet ”högkänslig” är mer rättvisande.
– En HSP är inte empatisk i alla lägen. Vid överstimulering kan hon få utbrott eller bli svår att vara tillsammans med. Det beror på att högkänsliga registrerar fler nyanser och tar in saker på ett djupare plan. Ett sätt att hantera det är att tänka på att kvalitet är viktigare än kvantitet. En högkänslig kanske inte hinner med lika mycket som andra, men får ut mer av det hon gör.
HSP-personer känner ofta oro och har en tendens att tänka för mycket. Det tar på krafterna att ha sinnena vidöppna hela tiden och alltid analysera allt. 
– Högkänslighet är på många sätt en gåva, men om man inte skapar plats i sitt liv att njuta av fördelarna med att vara högkänslig blir det tungt. Många utvecklar sin kreativitet, något som är viktigt för en HSP-person. Därför är det viktigt att få utlopp för sin kreativitet, skriva, måla, dansa, spela ett instrument, sjunga. Då får man ut känslorna ur kroppen och blir mer harmonisk, säger Ilse Sand.

Nu när jag har läst på lite känns det bara bra. Nu förstår jag mig själv bättre! 
Allt tycker jag inte stämmer på mig själv men ganska mycket gör det.
Lite som en ahaa - upplevelse, faktiskt. Det är på grund av detta som yrkesproven i skolan förvandlas till helveten...och varför jag behöver få vara ensam. 

Någon annan som känner igen sig? Litegrann?


(HSP.se har ganska bra med info om detta).

2 kommentarer:

 1. oj shit, ja visst int ens att na tokode fanns, liti chock ti känn igen se i nästan allt! typ enda ja int känd igen me i va ti va allmänt blyg :O tack för att du posta dehär! :)
  h. annapanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vejt, ja valt hejlt chocka sjölv! :O :)

   Radera