Portfolio

måndag, januari 16, 2017

Mössa gjord på stickring

Mitt nya beroende - stickring!


En till mössa är tillverkad! Det här är den femte mössan jag gör på stickringen och det går så snabbt. För någon som ännu inte har lärt sig stickningens ädla konst (jag började lära mig i helgen) är det kul att jobba med en stickring för det är busenkelt! Mitt kit är ifrån Marks och Rosengrens. (obs inget sponsrat inlägg). Kitet kommer med 4 olika ringar och denna är den största modellen. Åt mig själv har jag gjort en mössa med den näst största men då denna var åt min pojkvän behövde den vara större för han har så stort huvud. Garnet har jag fått av svärmor, det är härligt! 


Du fäster garnet i en liten pinne (syns tyvärr inte på bild) på stickringen så att det hålls på plats och sen börjar du vira garnet runt pinnarna. Gör två varv. Efter det ska du lyfta den understa öglan (första varvets) över den övre öglan (verktyg medföljer). Gör så varvet ut. Sen virar du mera garn, lyfter på nästa varv och så fortsätter du. Väldigt enkelt. När du har rätt längd på mössan klipper du av ditt garn så att du har ca 50cm kvar. Ta nålen (som följer med) och trä igenom alla öglor och dra ihop mössan. Tadaa! Addera en pom pom om du vill, nu är du klar!
Jag rekommenderar att använda 3-trådigt om du har ett tunnare garn och 2-trådigt med ett tjockare garn (som jag har på bilden). Annars blir det för glest. Du kan prova att mixa olika färger och garntyper, jag gjorde en grå melerad mössa åt mig själv med silk mohair, melerat bambugarn och ett annat grått supermjukt garn som jag inte kommer ihåg vad det hette, men den blev så mjuk och skön! 
Bilder på den:

Det där garnet räckte till en mössa och det blev garn över!

Mudden kan också göras på stickringen, hur lätt som helst! Man får prova mössan så man får rätt längd. Det kan vara lite klurigt att veta.

Färdig mössa! Ronnie ville inte ha nån pom pom men han sa att den är alltför varm (jag gjorde den för att han inte hade någon varm mössa, ni vet, då det var minus tjugo) så nu måste jag väl göra en till mössa åt honom, som är tunnare. Haha, inte mig emot. Borde försöka göra något av allt det garnet jag har hamstrat åt mig. Nästa projekt på stickringen är benvärmare! Spännande att se om det blir till något :) 

3 kommentarer:

 1. Oj va fint garn på den blåa mössan!! :)

  SvaraRadera
 2. Sabina hedqvist5 maj 2017 23:30

  Hej jag undrar hur du gör mudden kan du länka till mej på fb sabina hedqvist vore jättesnällt precis börjat med detta men velat lära mej hur man gör en mudd mvh sabina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns tre stycken med ditt namn på fb så jag vet inte vem jag ska skicka åt, så hoppas du läser detta :) Jag hittade en video som visar bra hur man gör mudden: https://youtu.be/uoXPHIJvFqg

   Det är jätteenkelt, du gör mudden i början. Om du t.ex vill ha en 5cm mudd virar du tråd och drar över maskorna som vanligt tills du har den dubbla längden av mudden, i detta fall 10cm långt. Nu lyftar du tillbaka maskorna på tapparna, andra änden av ditt arbete alltså. En maska i taget sätter du på varsin tapp. Sen drar du över ett varv och efter det fortsätter du som vanligt! Hoppas du förstod, videon är super! :)

   Radera