Portfolio

torsdag, juli 30, 2015

Varför jag inte använder smink

- uppdaterad: jag är alltså atopiker om det inte kom fram i texten.
Här kan ni läsa om när jag skrev om vad kokosoljan gjorde åt mig i fjol.

Hej, hur har ni det? Jag mår sådär, haft jävlig mensvärk i flera dagar nu och har inte fått gjort något mycket vettigt den här veckan. Har också fortfarande eksem i hela ansiktet efter bröllopet, för att jag använde smink. Jag har nästan helt slutat att sminka mig för att min hud mår så mycket bättre då, det enda jag använder till vardags är ögonbrynspenna. Jag har använt mascara kanske högst fem gånger den här sommaren. Så i lördags satte jag foundation, mascara, ögonskugga och mascara osv och dagen efter vaknade jag med ögonlock som var alldeles uppsvällda och huden kliade och flagade. Kul va? Och självklart tvättade jag bort sminket före jag for och sova. Dessutom går jag igenom mitt smink och slänger bort åtminstone varje halvår så jag har inte heller använt något gammalt smink. Använder Lumene och Dermosils smink. Nu, fem dagar efter att jag använde smink är huden i ansiktet fortfarande torr som sandpapper. Jag har dessutom fått en torr fläck mitt i pannan? Undrar om det har kommit från hårsprayet kanske? Min hud är så himla känslig.

Jag har använt Odyliques ögon,- och ansiktskräm och när det har varit riktigt torrt har jag lagt lite olivolja på en bomullsrondell och duttat på de mest torra fläckarna i ansiktet. Men jag skulle behöva en supermega fet kräm som skulle återfukta mer än i fem minuter, var hittar jag någon sån? Jag har använt Canoderm hela våren och den hjälper lite. Kortison vill jag INTE använda. Då kan det ju säkert ha något med mensen att göra också, kanske det blir bättre av sig själv om några dagar. Och vad jag äter såklart. Men vad jag vet är jag inte allergisk för något men borde kanske prova typ glutenfri kost eller något? Jag skulle bara int orkaaaaaaa. Jag har börjat föra dagbok över min hud och såhär ser den ut idag:


Bara så ni vet är det ju inte det roligaste att sätta upp bilder då jag ser ut såhär, jag älskar ju inte hur jag ser ut för tillfället men om det hjälper någon annan är det väl värt det. Har ju gått upp ganska många kg de senaste åren och gillar verkligen inte hur jag ser ut så att lägga upp dessa bilder hit är modigt för mig. 


Fin ögonskugga va? :D


Nu vill jag veta om ni känner till något naturligt sminkmärke som är bra? 
Det är väl mest en riktigt bra foundation (gärna flytande och med solskydd) jag är ute efter men också annat smink. Hittills har jag använt den här men jag vet inte om de har ändrat något i den för jag tycker den har börjat liksom klimpa ihop sig på huden, och då sätter jag alltid en baskräm i ansiktet för att huden är så torr.
Förr funkade den perfekt.

18 kommentarer:

  1. Sminket kan jag nog inte hjälpa med, men glutenfritt och speciellt citronsyrafritt brukar råda bot på dessa problem, att köra på båda två samtidigt brukar vara riktigt bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. För atopiker alltså.

      Radera
    2. Ja, jag har nog funderat en tid nu om jag faktiskt borde läsa in mig på glutenfritt och citronsyrafritt och prova det. Jag använder citronsyra i mitt jobb som guldsmed. Men den kommer jag ju förstås inte i kontakt med huden, utan jag använder det som ett betbad för silver och guldföremål efter lödning och använder alltid pincett när jag lyfter bort föremål från badet, och det fräter ju inte så på det sättet kan det ju inte vara så farligt?

      Radera
    3. Tipsar om appen Ingredienslexikon, kostar nån euro men riktigt bra att ha när man går i affärer m.m. Bara att öppna appen och checka vad man kan äta.

      Radera
  2. Jag har inte själv testat men vet att det finns ett naturvänligt sminkmärke som heter benecos. Kanske det säljs nånstans nära dig, kan vara värt att kolla upp det i alla fall :) Annars brukar många allergiker/atopiker använda youngblood eller Bare minerals. Jag har själv testat youngblood puderfoundation och är riktigt nöjd :)

    SvaraRadera
  3. Hej! Synd att du ha råkat ut för så dåliga produkter! JAg skulle verkligen rekommendera bareMinerals mineralpuder foundation. Det är det enda på marknaden som är 100% mineralpuder... alla andra som säger att det är mineralpuder så är ändå till största del syntetiska..

    Det är skonsamt och täckande ifall man använder rätt borste! Mineralpudret skyddar huden och har SPF20 samtidigt som det är lätt och tillåter huden att andas. Jag skulle verkligen testa det om jag var du! :)

    Dock lönar det sig att beställa det online, de som säljer det i finland tar dubbelt betalt! För hudprodukter sku jag rekommendera kiehl's (från stockmann + stockmann webbshop)

    Sminket kan du hitta på feelunique.com eller lookfantastic.com (båda pålitliga, har använt hur många gånger som helst)

    Jag skulle börja med en starter kit och en borste för mer täckande look, sätter länkar här nere:)

    http://www.lookfantastic.com/bareminerals-get-started-complexion-kit-fairly-light/11054384.html
    http://www.lookfantastic.com/bareminerals-original-spf15-foundation-various-shades/10981099.html
    http://www.feelunique.com/p/Bare-Escentuals-Maximum-Coverage-Face-Brush

    Jag har själv fått felfri hy efter att jag började använda bareminerals och bra hudvård, som tillexempel kiehls produkter..de är de bästa ja nånsin har testat:) om du verkligen vill h flytande foundation så rekommenderar jag MAC!

    Hälsningar, Sminknörden

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej :) Ok, jag har haft något mineralpuder förut (tror det var Dermosil) och var helt nöjd med det men på något vis tycker jag att flytande är bättre, just för att det täcker bättre då huden är så himla torr. Tack för alla tips, har mycket att gå igenom nu, haha :)

      Radera
  4. Aloe vera-gel är ju inte direkt fet, men har vårdande och läkande egenskaper och jag har sett att det rekommenderats till många olika hudåkommor. Svider eller kliar dina utslag? Isf kunde aloe veran åtminstone bidra med att svalka och lugna ner irritationerna, kanske man kan applicera någon fetare produkt efteråt då aloe veran fått verka en stund och sjunka in i huden :) DOCK kan vissa få allergiska reaktioner av aloe vera, men man kan ju inte veta innan man provat, testa på ett friskt hudområde först kanske. Det är iallafall min räddning på irriterad/kliande hy och bränd hy <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har faktiskt det i kylskåpet! :) Mamma använde det alltid på oss när vi var små och brände oss på brännässlor så det är bekant. Har funderat på att köpa en aloe vera planta så man skulle få använda den riktigt "råa" varan, det kanske skulle vara allra bäst? Mina utslag kliar mest, det enda som är dåligt med den, just som du sa, att den inte är tillräckligt fet. Istället tycker jag huden blir ganska stram efteråt och helst skulle jag vilja att den skulle kännas återfuktad i flera timmar. Tack för din kommentar! :)

      Radera
    2. säkert är den råa varan bäst, har dock för mig att det tar ett tag innan man kan börja skörda den, så använd en färdig gel sålänge du väntar på att plantan ska bli färdig.. ;) Men googla, där finns säkert skötsel- och skörd-råd :) Men kanske testa som jag skrev, först aloe vera för helandeprocessen och för att det ska sluta klia, efter en stund en fet kräm? Rena spekulationer från min sida, men det kan ju tyckas lite liknande som när man använder ansiktsvatten + ansiktskräm :) Man kan ju kanske också mixa aloe vera med den feta krämen?

      Radera
  5. Jag skulle föreslå att du iaf försöker övergå till glutenfritt för det hjälpte mig som också är atopiker. I högstadiet åkte jag in till hudpolikliniken i Vasa pga. en inflammation i ansiktet som kom av atopisk hud och stress. Där var jag utan gluten i en vecka och huden lugnade ner sig. Därefter fortsatte jag med glutenfritt men fick rådet att om jag vill kan jag försiktigt börja inta små mängder av gluten. Så nu äter jag inte helt glutenfritt men försöker undvika så långt som möjligt och min hud mår mycket bättre! Jag har också sett ut som du ser ut på bilderna (full med utslag) och jag vet att det suger men någon lösning borde det ju finnas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag borde säkert ge glutenfritt en chans. Har du något tips om nån bra sida/blogg eller bok om glutenfri kost som ger bra med info? Det suger rejält, vore kul om man kunde sminka sig ibland och inte känna sig så ful :P

      Radera
    2. Jag använder mig för det mesta av en bok som heter " Gott utan gluten, soja, laktos,vete, mjölk och ägg" ( länk här: http://www.adlibris.com/fi/sv/bok/gott-utan-gluten-soja-laktos-vete-mjolk-agg-9789100120214) Den tycker jag är bra, finns massor av recept på mat, bröd och bakverk! Annars brukar jag för det mesta bara googla runt och testa mig fram vilka recept jag gillar :)

      Radera
  6. Inget sminktips här, men har själv atopisk hud o sett lika ut på kroppen som dig i perioder. Min mirakelsalva är Pantyson! Bästa jag testat (bättre än kortison för mig) och det får utslagen att försvinna då det är som värst! Använder den då utslagen är som värst några dagar tills de är helt borta och då vårdar jag med bassalva igen tills de börjar dyka upp igen. I och med att den innehåller kortison är det viktigt att låta huden vila emellan o att man int använder den dagligen. Verkligen en räddare i nöden, man vill ju inte gå runt som en rödfläckig panda! :D Just nu har jag odyliques ultra rich balm som bassalva o tycker den e riktigt bra! Annars har am naturprodukter massa bra bassalvor också med långvarigt fukt! :)

    SvaraRadera
  7. Hej! Jag vill tipsa om Odylique repair lotion. Den är speciellt utvecklad för att lindra exem. Innehåller calendula som hjälper läkningen av huden. Den innehåller bara naturliga och ekologiska ingredienser . Inga mineraloljor eller andra giftiga kemikalier.
    Jag har själv bekanta med liknande problem som dig. Rapair lotion har varit ända som hjälpt dem påriktigt.
    Ett annat tips är odylique ultra rich balm som är ännu lite tjockare. Passar bra nattid.
    annars är det viktigt att du alltid använder en skonsam rengöring som ger mycket fukt när du tvättar ansiktet, eftersom bara vatten är väldigt uttorkande och kan förvärra exemen.

    Som andra redan har kommenterat vill jag också tipsa om bareminerals foundation i puderform. De täcker bra och låter huden andas utan att täppa till porerna och torka ut huden.

    Hoppas du hittar något som passar dig!

    http://www.cosmetique.fi/sv/ansiktsvard/783-essential-care-repair-lotion.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Jag tror att det är den jag använde förra hösten som hjälpte ganska bra! Eller så hade den ett liknande namn, för den var i en glasburk (som jag förstås hade sönder efter någon dag). Den var bara dyr och som arbetslös har jag inte så mycket extra pengar. Rengöring och dag/nattkräm har jag också Odyliques serie, "silk touch cleanser" och " timeless rose moisturizer" som jag är nöjd med. Och "Calming rose super tonic" som jag älskar! Jag tror jag ska fara in till Cosmetique någon dag och fundera med proffsen där! Tack för din kommentar :)

      Radera
  8. Jag har också atopisk hud. Jag är inte känslig mot smink, men jag använder elf's foundation. Den jag använder innehåller aloevera, kanske den skulle fungera?

    SvaraRadera