söndag, februari 01, 2015

Bokutmaning - Januari

Jag älskar att läsa. Att förflyttas in i en annan värld och bli så uppslukad av en berättelse att man glömmer tid och rymd - det som en riktigt bra bok kan göra. 

De senaste månaderna har jag inte alls läst så mycket som jag brukar göra och istället spenderat alltför många timmar framför datorn. Så jag gjorde ett litet "löfte" eller vad man skall kalla det, att jag skall helt enkelt läsa mera! Framförallt läsa på andra språk än svenska, för att upprätthålla mina finska och engelska kunskaper och ordförråd. Jag vill också försöka läsa såna "genrer" jag vanligtvis inte läser.

Hittills har det gått bra och jag märker att jag längtar hem till en bok istället för datorn....och det är ju bra!
Den här månaden blev det tre böcker, två på svenska och en på engelska. 

The light between oceans - M.L. Stedman

"A boat washes up on the shore of a remote lighthouse keeper´s island. It holds a dead man and a crying baby. The only two islanders, Tom and his wife Izzy, are about to make a devastating decision.
They break the rules and follow their hearts. What happens next will break yours."

Den här boken är 460 sidor lång och jag måste nog säga att det fanns tider då jag ville ge upp för den är ganska långsam i början och blir först spännande mot slutet. Eftersom jag läste den på engelska var språket lite svårt ibland, historien utspelar sig i Australien på 1920-talet så det kanske förklarar det.
Exempel:


“Izzy,” Tom called. “Izzy, wait! Don’t do your ’nana, love. He’s not…” But she was already too far off to hear the rest of his words. “She…” Tom considered whether to explain. “She got the wrong end of the stick about it. Sorry. She’s chucked a wobbly. Once she does that, all you can do is batten down the hatches and wait for it to pass. Means I’ll be making sandwiches for lunch, I’m afraid.”


Lite konstigt ändå, eller?
Halvvägs var jag ganska säker på hur den skulle sluta för den kändes så förutsägbar men mot slutet blev jag riktigt överraskad. Jag tror jag ändå gillade slutet? Jag läste ut den i natt så jag funderar ännu på boken och personerna och deras val, haha. Jag rekommenderar den ändå, fast den är lite långsam i början. Man börjar själv fundera på vad som är "rätt" och "fel" och vad man själv skulle göra i samma situation.
Boken ska också bli film, de håller på att filma som bäst och enligt min research borde filmen komma ut 2016. Något att se fram emot! Jag ger boken 3/5.


Förr eller senare exploderar jag - John Green

Den här boken har höjts till skyarna och förväntningarna var alltså höga. Jag blev tyvärr lite besviken. Det är absolut en fin historia men jag tror läsupplevelsen skulle ha varit bättre om jag hade läst den på engelska.
Då skulle alla citat ha gjort sin rätt, översättningen var ganska dålig tyvärr. Jag ger boken 3/5.


Gone girl - Gillian Flynn

Även den här boken hade jag höga förväntningar på och de första 2/3 delarna av boken ville jag bara slänga den i väggen och ge upp. Fattade inte alls vad folk menade att den var briljant. Den var sååå långsam och tråkig med alla flashbacks. Det tog flera veckor att läsa den för den var så tung att läsa. Men så plötsligt vände allt och den blev svinbra! Så mitt råd är att kämpa! För den blir bra, jag lovar. En av de bättre böckerna jag någonsin läst i den här genren! Om den hade varit mer jämn hade det blivit fullpott.
Nu ger jag boken 4/5.


Jag tar gärna emot boktips av alla de slag!6 kommentarer:

 1. när jag hittat en bok jag gillar brukar jag söka fram andra böcker av samma författare, för de är ju ganska troligt också något som kommer att falla en i smaken :) så om du inte läst andra böcker skrivna av de här författarna så kan ju det vara en idé (John Green har iallafall skrivit fyra andra ungdomsböcker och Gillian Flynn har två andra utöver "Gone girl") :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är en bra idé! Har nyss reserverat två av Gillian Flynns andra böcker från bibban :)

   Radera
 2. Ifall du inte läst Kaj Korkea-aho:s bok "Gräset är mörkare på andra sidan" så ska du absolut göra det! Riktigt rysande spännande :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag har läst den! Den var riktigt bra, det är så kul att läsa böcker som utspelas i svenskfinland! :)

   Radera
 3. Ett tips skulle vara "Blomsterspråket" av Vanessa Diffenbaugh. En flicka som vuxit upp i fosterhem, och börjar jobba i en blomsterhandel. Hon kommunicerar nästan bara genom blomsterspråket, alltså vad blommor betyder enligt de gamla engelsmännen.

  SvaraRadera