måndag, juni 22, 2015

Ett ankare i silver blir till

För en tid sedan gjorde jag ett hänge som jag nu vill visa er. 
Det är ett ankare i silver och jag tillverkade det åt en liten baby boy.
 Först printade jag ut modellen jag skulle använda och limmade fast bilden med snabblim på en bit silver.

Sen sågade jag bort all extra material, så nära konturen som möjligt och filade sedan alla kanter med en nålfil.

Då jag hade själva formen som den skulle vara, borrade jag ett hål på ankaret. Jag fick också fila det lite större med en rund nålfil då jag inte hade exakt rätt storlek på borren. Den stora penseln använder jag till att sopa bort silverspån från arbetsbordet då det fastnar och flyger överallt annars. Ordning och reda!

 Här hade jag inte ännu filat hålet större utan bara borrat. Här hade jag också knaprat bort pappret.

Dags att glödga! Det betyder att man värmer metallen så att den skall mjukna och metallen behöver vara mjuk när man skall hamra på det. Ni ser att silvret blir väldigt färggrannt? Det "försvinner" när man sätter det i betbadet igen. Det svarta strecket har jag märkt ut med tusch för att veta var jag ska stämpla haltstämpeln.

Stämpla haltstämpeln gör jag på stubben som pappa så snällt tog åt mig från sin skog. 

Efter att ankaret fått ligga i betbadet efter glödgningen letar jag fram en passligt stor silverlänk som jag sedan löder ihop så att ankaret hänger säkert på kedjan. Jag väljer en länk som är tillräckligt stor så att man bara kan träda igenom kedjan efteråt. Man kan också löda länken medan kedjan hänger där, inga problem men jag gjorde nu så här den här gången. När barnet växer måste man ändå i något skede byta ut kedjan mot en längre så jag tyckte det här var ett bättre alternativ.

Efter betbad börjar jag filsa (slipa) ankaret från typ 600 upp till 1200 och sedan gör jag finsilveryta (man glödgar smycket tre gånger) och slutligen polerar jag ankaret. Sedan trär jag ankaret på kedjan och putsar det med en putsduk så att inga flottiga fingeravtryck finns där. Sätter in det i min fina smyckesask och tadaaa! Färdigt :) 


Frågor på det? 


4 kommentarer: